torsdag 28 augusti 2008

På turné med Eldrimner

Jag har just kommit hem från en inpirerande och rolig resa till Borlänge och Vrigstad där jag har medverkat vid två inspirationsträffar som Eldrimner har arrangerat.
Bodil Cornell presenterade Eldrimner och deras verksamhet och pratade om Smaklustmässan 2007 i Tantolunden i Stockholm och om den som planeras 2009. Hon berättade också om Saerimner med SM i mathantverk som kommer gå av stapeln i Ås utanför Östersund den 14-16 oktober.

Och så smakade vi på mathantverk.
I Borlänge fick vi smaka på rökt kalkon, rökt kyckling och en strutspaté från Sahlins Struts. En skorpa från Stora Hällsta Kvarn, färskost på fårmjölk smaksatt med vitlök och örter och en hårdost gjord på komjölk från Ovikens Ost och så en rabarbermarmelad smaksatt med rosépeppar och kallpressad rapsolja från mej.I Vrigstad serverades vi en kalkonpaté Samuelssons Kalkon, en varmrökt korv gjord på kronhjort och älg från Krokeks Gård. Knäckebröd och fruktbröd kom från Solmarka Bageri, ostarna Chevre och Ädla kom från Skärvångens Bymejeri och så min marmelad och rapsolja. Allt serverat på ett takspån från Jämtland.


Därefter var det rådgivningshörnor om bröd, mejeri, chark och bär- och grönsaksförädling där jag var med som rådgivare. Frågorna handlade om allt från utrustning, kokteknik, emballage, rapsodling, etiketter och livsmedelshygienfrågor mm mm.
Deltagarna var både etablerade småskaliga mathantverkare, nystartare och representanter från länsstyrelserna, hushållningssällskap och kommuner.

Nästa vecka den, 3 september, bär det av till Övra Wannaborga på Öland och därefter blir det besök hos Jürss Mejeri i Flen den 18 september. Och ev Östersund lite senare.


Läs mer om Eldrimner på www.eldrimner.com

Inga kommentarer: