tisdag 2 september 2008

Äppelmos

Nu börjar det bli dags att koka äppelmos.
Först ut är Sävstaholm. En äppelsort från Sörmland.
Den tros ha uppkommit ur en kärnsådd vid Sävstaholms Slott i västra Vingåker ca 1830. Det beskrevs första gången 1859. Moderträdet som fridlystes 1921 står fortfarande kvar och har uppnått en ålder över 170 år.
Äpplet är medelstort, skalet blankt och ibland fett. Färgen är gulvit el ljusgrön med röda strimmor på solsidan eller över hela frukten. Fruktköttet är vitt med några röda strimmor, sprött och saftigt med en sötsyrlig aromatisk smak. Det har sin säsong mellan september och oktober. Det blir lätt mjöligt om det förvaras länge.
Moset är milt och lätt syrligt. Det blir ljust med en lätt rosaaktig ton. Jag smaksätter mitt mos med vanilj och kanel och kanelen gör moset en aning mörkare.

Inga kommentarer: