måndag 23 februari 2009

Inspiration

I helgen har jag varit på kurs med 'Syltningssällskapet' igen. Temat var chutney och inläggningar. Kursledare och inspiratör var Jens Linder, kock och matskribent på DN.
Vi pratade bl a om smaker och dess uppbyggnad, sött,salt, syrligt och beskt, aromer och hetta. Och så kokade vi förstås en hel del olika såser, chutneys, pickels och inläggningar.
Något alldeles nytt för mej var 'fruit leather' dvs fruktläder (se bild 2). Det var ett väldigt gott och energirikt godis eller tillbehör till desserter.
Vi gjorde också sex olika varianter på kokning av päron - kokning i sockerlag - ångkokning i ugn, ugnsbakning, grillning, fritering, sockerglacering. Och så avsmakning och jämförelse - att både konsistens och sötma kan bli så olika beoende på tillagningsätt!
Rolig och inspirerande helg som gav många nya idéer!

2 kommentarer:

Anonym sa...

I en av mina många matböcker "Fruktkonservering" av Nils Sonesson läser jag om fruktpasta. Detta verkar vara samma sak som fruktläder och man beskriver det här som en gammal konserveringsmetod.Ofta torkades massan i limp eller tegelstensformi bak eller stenugnar.Särkilt framhålls något som kallas körsbärsbröd som gjordes i Schlesien.Låter oerhört gott. /Eva Stenvide

Per sa...

Mycket intressant och trevligt att någon slår ett slag för hederlig syltning!