tisdag 5 mars 2013

Vad är väl en sylt utan vaniljstång?

Min syltande kollega Eva Stenvide skriver intressant om vaniljstång på sin hemsida. Bl a att "det tar nio månader för vaniljfrukten från pollinering tills det är mogen för skörd. Där efter genomgår vaniljstången en omsorgsfull fermenteringsprocess som tar ca tre månader innan den är färdig för att användas och säljas."
Och att "Uppskattningsvis smaksätts ca 97 % av alla livsmedel med syntetisk vaniljsmak, som ex kakor, glass och godis. Det är först de senaste åren som den äkta vaniljstången fått en renässans bland kockar, konditorer, konfektyrtillverkare, marmeladkokerskor och engagerade hemmakockar."
Läs mer på: Stenvides hemsida om "Vaniljstång - Kryddornas Chanel no 5"

Vi syltande mathantverkare använder förstås äkta vaniljstång!
Bourbon- eller Tahitivanilj, det är en smaksak.
Bourbonvanilj eller Bourbon-Madagaskarvanilj, Vanilla planifolia kallas vanilj från t ex Madagaskar och  Réunion (som förr hette Île Bourbon). Smaken är klassiskt vaniljig.
Thahitivanilj, Vanilla tahitiensis, räknas som den finaste i världen.Halten av naturligt vanillin är extra hög och den innehåller ytterligare två aromer som ger vaniljen en fruktigare smak och stor arom.
En "färsk" vaniljstång är mjuk, nästan lite fuktig och doftar gott och kan inte på något sätt jämföras med de hårda små pinnar man hittar i mataffären. Dessutom är den mycket drygare eftersom man bara behöver en bråkdel för att få den rätta vaniljsmaken. Vanilj förvaras i tätslutande burkar el påsar så den förblir mjuk. Den behöver inte kylförvaras men kan frysa den om man inte ska använda den på länge.
Man brukar säga att vaniljen är för syltaren vad saltet är för kocken!
 

Inga kommentarer: