fredag 20 december 2013

Tjälknöl av lamm istället för julskinka

Hemma hos oss har vi för många år sen bytt ut julskinkan mot en tjälknöl av lamm.
Vi väljer förstås en stek av våra egna ekologiskt uppfödda lamm.
Man  får ha lite framförhållning eftersom det tar lite tid men den mesta tiden sköter den sej själv.
Man kan hitta en massa olika recept på marinader med och utan vin. Det här är den marinad vi gjorde senast.

Till 8 portioner behövs:
1-1½ kg fryst, helst benfritt lammkött.
Marineringslag:
1,5 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
1 msk peppar
8 vitpepparkorn
3 lagerblad ...
1 – 2 msk soja
0,5 dl färsk mynta (grovt hackad)
4 vitlöksklyftor (grovt hackade)
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 75 grader och lägg det frysta lammköttet på en plåt och ställ in i ugnen i 10-12 timmar. När steken stått inne några timmar kan man sticka in en termometer. Låt den stå under, förslagsvis, natten tills innertemperaturen är 70 grader. Det kan ta olika lång tid beroende på stekens form. Undvik att sätta termometern för nära benet om du inte har en urbenad stek.

Under tiden blandas lagen, allt utom mynta och vitlök. Koka lagen i några minuter. Tillsätt vitlök och mynta och låt den sedan kallna.
Lägg i den färdiga och fortfarande varma steken och låt den marinera minst 4 tim, gärna längre i kylskåp. Den kan ligga i lagen upp till två dygn.
Skär köttet i tunna skivor och servera med t ex en god potatisgratäng eller pressad potatis.
Vi serverar gärna en rödkålssallad med vita bönor och svartvinbärsdesssing till. Eller en len vitkålspuré.

Inga kommentarer: