fredag 17 oktober 2008

Silvermedalj!

Nu är jag hemma igen från Særimners idé och kunskapsmässa. Det har varit tre intensiva dagar med seminarier, smakverkstäder, mathantverksgala och SM i mathantverk.

Stolt och glad kan jag berätta att jag fick silver för min"Äppelmarmelad med kardemumma"!OM HONUNG I BÄRPRODUKTER
T ex kan man kan utnyttja balansen av de olika sockerarterna i honung för att uppnå olika effekter på slutprodukten. Eller så man kan få en glass att bli mjukare och smidigare om man tillsätter honung eftersom den har en lägre fryspunkt. Om man använder honung i bärförädling är det, vad jag förstår, svårt att ersätta sockret helt och hållet med honung. Dels för att smaken kan dominera över råvaran och dels för att det kan vara svårt att få en bra konsistens eftersom honungens sockerarterna påverkar på ett annat sätt än socker.

VINÄGER OCH OLJA
Mycket matnyttigt var seminariet om vinäger och olja och olika metoder att behandla råvaran innan konservering utan att farliga bakterier växer till. Torkning, saltning, blanchering är några sätt.

VAL SOM PÅVERKAR KLIMATET
Johanna Björklund pratade om Mat och Klimat som också är titeln på hennes bok som kommer inom kort. Hon menar att vi har 6-8 år på oss att drastiskt minska utsläppen. Inom 40 år måste vi minska från 12-14 ton/person till 1 ton/person vilket är den mängd som vi hållbart kan släppa ut. Det var en hel del siffror och livscykelanalyser som visade på hur illa det är, t ex så slängs 30 % av all mat!! Men hon visade också på hur och vad vi behöver förändra och utnyttja ekosystemet effektivt och hållbart. Så välj lokalt, regionalt och ekologiskt! Men det räcker inte bara att byta ut t ex mjölken mot ekologisk. Det måste göras på bredare front om vi ska hinna!

MATHANTVERKSGALAN
Förrätten på galan bestod av olika färskostar, mozarella, salami och torkad skinka.


Huvudrätten av "älg i gris", älgkorv, rostbiff på älg till det serverades rostade rotsaker och rönnbärschutney.


SMAKVERKSTÄDER
Under smakverkstäderna fick vi veta hur vi känner och upplever smaker, hur både doft, arom, synen, hörseln och känseln påverkar. Vi smakade förstås på olika produkter och försökte sätta ord på dofter aromer och konsistenser. En marmelad kunde ha en oregelbunden konsistens, kännas behaglig, ha en lång arom och en bra balans mellan syra och sötma. En ost kunde dofta både lanolin, mossa, champinjon och smaka syrligt med lätt sälta och ha en mjuk, len och något grynig textur. Roligt!

.
Läs mer på www.eldrimner.com

Inga kommentarer: