lördag 25 oktober 2008

Salone del gusto - Fabulous Flavours of Sweden

Nu är den i gång. Slowfoods stora, jättestora matmässa Salone del Gusto i Turin, Italien. Den pågår 23-27 oktober.
Gott, rent och rättvist är temat. Gott för känslan, identiteten, rent för att den produceras utan att tära på jordens resurser och rättvist med hänsyn handeln med varor 0ch till människors situationer. På mässan finns mathantverk från hela världen, seminarier, smakverkstäder mm mm.
Samtidigt pågår Terra Madre som är ett nätverk där ca 5000 bönder, 1000 kockar och 200 universitet från 150 länder diskuterar hållbar utveckling, överlevnadsvillkor, lokal ekonomi och vikten av att varje konsuments, eller som Slowfood säger, varje medproducents val får konsekvenser för den enskilde odlaren. Att äta är en jordbrukskulturell handling, att odla är en gastronomisk och att handla är en politisk handling.

Fabulous Flavors of Sweden
För första gången deltar svenska mathantverkare.
Tolv företag har åkt till Turin med saft, sylt, marmelader, senap, ostar av olika slag, kalvdans, knäckebröd.
Det ska bli mycket spännande att få höra om hur deras olika produkter har mottagits av den internationella publiken.

Jag är grymt avundsjuk på dem som är där. Jag hade den stora äran, nöjet och förmånen att få representera Sörmland på Terra Madre förra gången (2006) tillsammans med Kerstin Florén , Warbro Kvarn i Flen. Det var en fantastisk upplevelse. Att få dela tanken om gott, rent och rättvist samtidigt med ca 6000 andra var både inspirerande och hoppfullt och gav en känsla av samhörighet med resten av världen. Varje dag pågick en massa seminarier om allt från odlingssystem, GMO, lantraser, konsumentens makt och vaniljodlarens odlings- och levnadsvillkor. (läs mer på http://www.matkluster.se/ under nyheter)


Och någon annan sa "Om vi inte drömmer så lever vi inte, så låt oss drömma och få den att slå in"Eller hur!

Inga kommentarer: