söndag 25 augusti 2013

Blåbär med citron och vodka

Nu alla blåbärssyltälskare finns äntligen Äkta Sylts "Blåbär, citron och vodka" på hyllorna igen i bl a Molstabergs Gårdsbutik, hos Rheum på Bondens egen Marknad på Katarina Bangata i Stockholm!
 
Blåbären är plockade i de uppländska skogarna och jag har sötat  dom med ekologiskt rörsocker. Jag har smaksatt bären med ekologiska citroner från Sicilien och spetsat med en svensk vodka för att få lite mer syra och  för att framhäva blåbärets egen smak ännu mer.
Själv tycker jag att syltningen passar bra på ostbrickan till mjuka dessertostar. Och den smakar mycket gott på pannkakor med grädde eller en god vanilj- el blåbärsglass till.
 
Se till att få med ett "återvinningskort" när du köper sylt och marmelad från Norra Stene Skafferi i Molstabergs Gårdsbutik eller på Bondens egen Marknad (Kat. Bang. Sthlm) så får du en valfri burk sylt el marmelad när du samlat tio stämplar före återlämnade burkar.
 
Om blåbär:
Blåbär (Vaccinium myrtillus) tillhör familjen Ljungväxter.
Smaken är söt med obetydlig syra och är rik på antioxidaner. De innehåller B- och Cvitaminer och även kalium, fosfor, kalcium och magnesium. De sägs vara bra för både minnet, hjärtat och synen. Blåbärsväxten är också ett effektivt mot matsmältningsstörningar. Förr såldes torkad blåbär på apoteket. Bladen kan användas till te och bör plockas på försommaren när blåbärsriset blommar. Torka bladen och förvara dom sedan i en teburk. För att göra te tar du 1-2 tsk blåbärsblad och häller en kopp kokande vatten över. Sila och drick varmt 1-2 ggr/dag så länge besvären varar.
 
Blåbäret är en s.k. nyckelart för att den är en  viktig växt för andra arters överlevnad. Riset betas bl a avrådjur och älg och bären är en viktig näringskälla för björn och många fågelarter. 
 
 
Drottningsylt:
Drottningssylt är en blandning av blåbär och hallon och passar jättebra till pannkakor, våfflor och som t ex tårtfyllning.
500 g blåbär
500 g hallon
600 g socker
saften av en ½ citron.
Blanda allt i en rostfri bunke el kastrull och låt det marinera täckt med lock i kylen över natten.
Koka på måttligt stark värme i ca 15-20 min. Rör försiktigt då och då så det inte fastnar i botten. Gör syltprov. Häll den heta sylten på rena och heta burkar, förslut och ställburkarna en stund  upp och ner så att locket hettas upp.
 
 
 
 

Inga kommentarer: